Znovín Znojmo - Rulandské modré 2007 moravské zemské
Znovínská novinka: Rulandské modré u kterého bylo zastaveno kvašení. U nás v lednici se mezi svátky objevilo jako dárek - tento tip dárků mám docela rád, je to pro mě jakýsi vítaný exkurz nebo poznání, protože sám o sobě bych se s tím nejspíš v klidu domova neseznámil. Víno je vyrobeno ze suroviny, která dosáhla cukernatosti výběru z hroznů a bylo ponecháno prokvasit jako polosladké, protože ale hrozny pravděpodobně pochází z nejrůznějších vinic, je klasifikováno jako ‘moravské zemské víno červené’.
Balení je tradiční Znovín Gallery, zelená bordo láhev uzavřená korkem a etiketou s dílem ‘Proměny’, jejímž autorem je Pavel Filip. Jak je u Znovínských vín dobrým zvykem, nechybí kromě popisu vína na zadní etiketě ani analytické údaje: cukr 43.5g/l kyseliny: 4.6g/l bezcukerný extrakt 27.4g/l alkohol 13% (hodnoty vypadající určitě zajímavě), poznačím si ještě číslo šarže 7104.
Řídká pinotová barva v odstínu mě připomínajícím spíše starší burgundy, jak moc za to může umělé osvětlení nevím. Třešně z etikety ve vůni poznávám, ale mandle se mi vybavit nedaří. Místo toho s postupným ohříváním ve sklence nacházím lehce nejakou živočišnost nebo něco takového. V chuti bych hádal také třešně (spíše kompot) ještě s dotekem lesních jahod. Celkově mi ale připadne takové nějaké vodové, víno se líně a cukrem zakulaceně válí po jazyku, až nakonec v závěru je již trochu zajimavější. Podle etikety by mělo mít dobré předpoklady k archivaci (9-12let), no nevím (???) rád se nechám při nějaké degustaci překvapit
Podle analytických hodnot bych si troufnul od této znovínské novinky čekat víc, je to tak trochu zklamání… Ovšem - při pohledu na nedojezené vánoční čokoládové figurky jsem si vzpoměl na pairing vína a čokolády z podzimního putování. Jak se mi úplně docela nepovedlo víno pochopit, čokoládové likérové figurky to celé posouvají dál. Tento druh snoubení nás s H. postupně začal bavit a střídavě jsme vyzkoušeli vliv různých náplní na celkový chuťový projev. I když upřímně si myslím, že jazyk zahlcený čokoládovými orgiemi už v závěru rezignoval a chuťové pocity byly minimálně alespoň z části falešné Ale nakonec proč ne! Moc hezké a příjemné likvidování zbytků vánočních sladkostí
Diskuze
Hm, víno jsem nechutnal, ale jak vidět, vyrobit u nás sladké červené není nijak jednoduché, Znojmo holt není Rasteau Jinak souhlasím s tím, že uváděná doba archivace u znovínských aj. vín je často absurdně vysoká, alespoň podle mého názoru.
Ja jsem víno pil a přišlo mi dost nechutné. Cukr všechno překryje,žádná protiváha , hořčina výrazná. Velmi zklamán
to je úlet! to čekali na ledovku a mráz nepřišel? chápu, že dilema mezi vysokým alkoholem a zbytkáčem je věčné, ovšem řešitelné: v Burgundsku jsou denně na vinici, denně analyzují a sbírají, když jsou všechny složky v optimu. tady o sklizni spíš rozhodujou faktory jako počet lidí, traktorů, napřed tuhle odrůdu, ta už je přezrálá, pak tuhle, ta už plesniví…nestíhají, a ve výsledku jsou z těch osmnácti odrůd správně vyvážené v daném ročníku tři čtyři.
Hm, nic moc. Raději si dám Ryzlink rýnský 2005
Z pozůstalosti prodám víno: Znovín Znojmo - 0,75l Rulandské modré 2009 sladké, celkem cca 10ks. Cena za kus 100 kč. Znovín Znojmo Ryzlink Rýnský 2006 terroir Levure, cca 10 ks cena za kus 100 kč. Znovín Znojmo Chenin Blanc 2009 0,5l, cena za kus 100 Kč.
Kupuju romane