Vinnýpavoukcz
 
 | Registrace | Reagovat | Hledat | Statistika | RSS posledních 15 příspěvků    BLOG Vinný pavouk

Off topic Vinný pavouk - Diskuzní fórum » Off topic » Byli jste ve Wachau? Spamujte mě, prosím!

Byli jste ve Wachau? Spamujte mě, prosím!

 
m.s.
Administrátor
#1 | Zasláno: 23 Bře 2009 18:17
Reagovat 
Wachau není daleko a tak se rozmýšlím, že jak se trochu oteplí vyrazím s kolem poznat blíže povodí Dunaje? kdyby třeba někdo měl taky chuť? ;) Ale hlavně...
Budu nadosmrti vděčen za každou praktickou informaci, tip, vinařství, místní zvyklosti, informační web atd :)

Nemáte někdo tip třeba na kemp stanování v okolí Kremsu?

Dejte sem prosím všechny Vaše informace a podělte se o zkušenosti z pobytu ve Wachau, ať už třeba kvůli dalším vínomilcům, kteří dostanou chuť poznat tento kraj!
díky, díky z celého srdce... :)
JFK
Anonym
#2 | Zasláno: 24 Bře 2009 09:34
Reagovat 
Reaguji na pobídku z Jižního Svahu, ve Wachau jsem nebyl, ale bylil jsme na prodlouženém víkendu u Kremže, resp. v městečku Langenlois. Nádherné malé městečko se čtvercovým náměstím, kde je přímo na náměstí vinotéka (myslím, že Ursin Haus), kde rozlévají místní vína. Vzadu za barem je i vinotéka, kde má každý místní vinař svůj box s lahvemi, které je možno za přijatelné ceny nakoupit. Dále je možno některé vinaře navštívit a koupit přímo od nich. My jsme v tomto baru trávili každý večer, moc příjemné, doporučuji. Ubytováni jsme byli přímo na náměstí v domě ze 16. století, Sgrafitti Haus. Ubytování lze nalézt na www.langenlois.at. V sezóně bývají v okolí otevřeny některé sklepy, mají to vždy někde vyvěšeno, většinou ale až odpoledne. K vínu mají i místní jídla, vařená doma, tzv. heurige. Termíny heurige lze také nalézt na netu, z normálních domů se po tuto dobu stávají domácí restaurace, znovu mi nezbývá než doporučit.
JFK
m.s.
Administrátor
#3 | Zasláno: 24 Bře 2009 09:43
Reagovat 
diky mockrat! :)

...jaka je domluva s vinari? berou ochutnavku pri navsteve a pred koupi jako samozrejmost, nebo je potreba si o ni rict? ;) nejaky overeny tip na navstevu a nakup?
...jaka je cena vzorku v te vinotece nebo jak to tam chodi?
...heurige - to zni zajimave, jeste jsem o tom neslysel. zkousel jsi to?

snazim se pred cestou nacerpat co nejvic informaci, tak sorry za dotazy :)
JFK
Anonym
#4 | Zasláno: 25 Bře 2009 02:30
Reagovat 
Vinaři, jak kdo, ale většinou v pohodě, jen najít správnou cestu k jejich domovům... Ochutnávku berou v pohodě, většinou si za to něco řeknou. Dobře jsme pochodili např. u Jurtsitche... Chce se to zeptat např. domácích v ubytování, většinou poskytnou cenné informace...
Cena vzorku je rozdílná, pokud se dobře pamatuji, tak od cca 1 eura výše, záleží na kvalitě vína... Ursin Haus ideální, i přes vyšší ceny dobrá atmosféra a hlavně celkový přehled...
Heurige, to je každoroční tradiční záležitost, takže žádný strach a vzhůru do toho, domácí jídlo + víno, a to vše za super ceny, vřele doporučuji, snad najdeš kalendář, kdy to přesně je...
JFK
detox
Anonym
#5 | Zasláno: 28 Dub 2009 13:21
Reagovat 
ahoj,

řeším taky pobyt ve wachau a nějaký tip na kemp by se mi hodil:)
detox
Anonym
#6 | Zasláno: 28 Dub 2009 13:32
Reagovat 
tak teď jsem našel hezké info o (nejen) této oblasti

http://www.cyklistikakrnov.com/Cyklotrasy/stezka-Podunajska-Passau-Wien.htm

je tam i odkaz na tento kemp v centru Wachau

http://www.campsite.at/rossatz/Cz/Default.htm

tak třeba se bude hodit
m.s.
Administrátor
#7 | Zasláno: 28 Dub 2009 14:06
Reagovat 
diky za linky :)
ven
Anonym
#8 | Zasláno: 11 Kvě 2009 23:15
Reagovat 
Nevím, zda je to ještě aktuální, ale třeba jo. Byl jsem tam před dvěma lety, strávil jsem tam týden v květnu (tehdy bylo zrovna kolem 30 stupňů) a určitě pojedu zas, doufám, že letos. Doporučuju pro začátek stránku www.wachau.at, kde je hodně praktických informací. Ideální je samozřejmě umět německy, ale nabízí to i další jazyky. Tady: http://www.wachau.at/donau/bestellung/?ms=wn se dají stahovat všechny užitečné brožury včetně katalogu ubytování. Nebo se dají objednat poštou, přijdou zdarma za pár dní. Já jsem bydlel v jednom penzionu ve Spitzu, moc hezké městečko, spousta vinařů, hezké prostředí, ale totéž platí asi i třeba o Weissenkirchenu nebo Dürnsteinu.
Když jsem tam byl, konala se zrovna taková místní ochutnávková akce Klingende Rieden (letos 23. května - http://www.spitz-wachau.at/index.php?veranstaltungen&idd=111-1-38231) - za poplatek 10 eur se vyrazí na procházku po okolních vinicích, vždycky na každé z poloh je krátká "přednáška" a ochutnávka a pak se jde dál. Celkem zajímavé pokud tam už člověk je, ale tu procházku si lze asi udělat i jen tak.
Pokud jde o ochutnávky, třeba konkrétně na webu Spitzu jsou i kontaktní adresáře, viz zde: http://www.spitz-wachau.at/index.php?aid=217. Přiznám se ale, že jsem je ani nepotřeboval. Jak na stránkách wachau tak i jednotlivých obcí jsou Heurigenkalender, kde jsou přesně vypsané termíny a adresy jednotlivých vinařů, kteří v tom času "čepují" víno. Pak je samozřejmě nejjednodušší zajít, ochutnat co je na vinném lístku a případně si domluvit něco extra navíc... Samozřejmě když chcete navštívit nějaká konkrétní esa jako Jamek nebo Hirtzberger, vyplatí se mailem nebo na webových stránkách zjistit, jak to tam funguje.
Mohl bych psát asi ještě dlouho :-). Kdybych to měl shrnout - měl jsem nejdřív trochu strach jestli mě veltlín a ryzlink nezačnou po dvou dnech nudit, přeci jen zvyk z Moravy zahrnout návštěvníka (alespoň) polovinou odrůdové knihy se na mě už podepsal. Ale vůbec ne - ta možnost srovnávat styly, polohy, ročníky, ta se jen tak nevyčerpá, i když tyhle dvě odrůdy dominují. Navíc občas je k mání třeba sauvignon, sem tam rosé, většina těch heurige je extrémně příjemných - zkrátky tam se dá sedět hodiny a hodiny... (a dny...).
m.s.
Administrátor
#9 | Zasláno: 11 Kvě 2009 23:31 | Změnil(a): m.s.
Reagovat 
diky, za info... stale je to aktualni a urcite jeste dlouho bude. do wachau se na 'otocku' pod stan chystam nekdy v techto dnech, zjistit jak to tam funguje, projet na kole atd.
v prubehu leta pak bych tam rad vyrazil na delsi dobu (kdyz to vyjde) :)

takze jakekoliv informace jsou stale vitane! kdyz to pomuze i dalsim, budu jedine rad... pridam pak i svoje postrehy.
m.s.
Administrátor
#10 | Zasláno: 12 Kvě 2009 11:13 | Změnil(a): m.s.
Reagovat 
... a stejne tak hodte tipy na nejakou typickou mistni gastronomii, prosim :o)
nejake restaurace/hospody co nesmim prehlidnout?

... nevite nekdo nahodou o nejakych online mapach vinic v oblasti wachau?
ven
Anonym
#11 | Zasláno: 14 Kvě 2009 23:01
Reagovat 
Nevím, zda tomu správně rozumím, mapa vinic je tady:
http://www.vinea-wachau.at/wachau/dateien/Riedenkarte_Wachau.pdf
ale není moc on-line, jen je jako teda ke stažení :-)

Tipy na hospody bohužel nemám, vymetali jsme vesměs jen ta Heurige, kde už z definice je jen studená kuchyně (ale výborná, různé šunky, salámy, nakládané okurečky, sýry apod.)

Jinak Wachau je známé i svými meruňkami, takže k nepřehlédnutí jsou nejrůznější marmelády, v sezóně meruňkové knedlíky, samozřejmě i meruňkové likéry různé síly a tak.
ven
Anonym
#12 | Zasláno: 14 Kvě 2009 23:05
Reagovat 
Jinak na té stránce http://www.vinea-wachau.at jsou obecně poměrně zajímavé informace i o půdním složení, počasí v jednotlivých ročnících atd atd. Kromě němčiny se lze přepnout i do angličtiny...
m.s.
Administrátor
#13 | Zasláno: 15 Kvě 2009 08:33
Reagovat 
ven: díky! zvláště za ten super odkaz... něco takovýho jsem hledal! :)

ochutnat místní produkty z meruněk, zvláště v tekuté podobě, se taky chystám :o)
m.s.
Administrátor
#14 | Zasláno: 21 Kvě 2009 14:46 | Změnil(a): m.s.
Reagovat 
Prvnich par dnu ve Wachau mam za sebou! :) lidi tam a zvlast vinari jsou vstricni, ochotni. i skrz neznalost nemciny a mou mizernou mluvenou anglictinu nebyl problem nejak domluvit se. u vinaru by se dalo travit dlouhe casy - pro me je to nejakych 120km, nechapu ze jsem se tam nevydal jiz drive :) mozna se postupne o konkretnich zazitcich rozepisi podrobneji, az si to vse v hlave srovnam...

kdyz dovoli cas a domaci rozpocet, urcite bych se tam letos chtel jeste podivat minimalne jednou - je lepsi zazit merunkovou sezonu nebo vinobrani?
m.s.
Administrátor
#15 | Zasláno: 24 Čvn 2009 12:09
Reagovat 
pokud to někomu pomůže při rozhodování, zde je stručné shrnutí našeho několikadenního pobytu ve Wachau s trochu fotek... :)
http://www.vinnypavouk.cz/2009/06/cyklotoulky-po-wachau/
ven
Anonym
#16 | Zasláno: 19 Čvc 2009 21:15
Reagovat 
I když to sem geograficky úplně nepatří, není to zas na druhou stranu úplně mimo - strávil jsem týden u Neusiedler See v Burgenlandu a i když srovnání s Wachau není z řady důvodů moc možné, v jednom je to stejné - moře dobrého vína a spousta ochotných lidí. Tolik jen asi ve zkratce, že lze při plánování výletů vzít do úvahy i tuto oblast, je to taky "za rohem"...
m.s.
Administrátor
#17 | Zasláno: 29 Čvc 2009 12:48 | Změnil(a): m.s.
Reagovat 
ohledně Burgenlandu prosím pojďme sem
http://www.vinnypavouk.cz/forum/2_92_0.html


díky! :o) :)

ohledně Wachau tady ovšm klidně diskutujme dále...
Anonym
#18 | Zasláno: 30 Bře 2012 21:37
Reagovat 
slechax
chci s rodinou v květnu vyrazit do Wachau na dny "otevřených" sklepů.
http://www.vinea-wachau.at/index.php?id=29#c67
Byl někdo z vás na této slavnosti? Má smysl se tam s rodinou hrnout nebo je lepší to odložit na později. Ubytování je beznadějné, vše zamluveno.
Prosím o radu, případně i doporučení na konktrétní ubytování. Je mi jasné, e za jeden den toho moc nestihnu.
děkuji.
 
Vaše reakce:   Tučné  Kurzíva  Odkaz na obrázek  URL odkaz 


Ochrana proti spamu. Vepište prosím číslo dvacettři:
» Uživatelské jméno  » Heslo 
Můžete použít jen přezdívku bez hesla, pokud neexistuje registrovaný člen s uvedeným jménem. Případně můžete nechat obě pole prázdná. Pokud jste registrovaný uživatel diskusního fóra, můžete se z této stránky pouze přihlásit bez zaslání příspěvku, nebo se přihlásit a současně zaslat příspěvek.
 

Vinný pavouk | martin zavinac vinnypavouk tecka cz| Diskuzní fórum používá systém miniBB®