Vinnýpavoukcz
 
 | Registrace | Reagovat | Hledat | Statistika | RSS posledních 15 příspěvků    BLOG Vinný pavouk

Off topic Vinný pavouk - Diskuzní fórum » Off topic » Byli jste v Burgenlandu? Spamujte mě, prosím! :)

Byli jste v Burgenlandu? Spamujte mě, prosím! :)

 
m.s.
Administrátor
#1 | Zasláno: 29 Čvc 2009 12:47 | Změnil(a): m.s.
Reagovat 
Toto téma načal Ven v podobném příspěvku věnovanému Wachau. Poprosil bych diskuzi kolem Burgenlandu přesunout sem a stejně jako v předešlém budu vděčen za každé praktické informace (tipy na vinaře, místa k návštěvě, nákup, místní zvyklosti, na které oblasti a ročníky se soustředit)

letos už to asi nestihnu, ale příští rok asi rád vyrazím, tak už teď si to nějak plánuji, nějaké tipy na kempy a stanování?

Dejte sem prosím jakékoliv Vaše informace a podělte se o zkušenosti z pobytu v Burgenladu :)
m.s.
Administrátor
#2 | Zasláno: 29 Čvc 2009 12:50
Reagovat 
přesunuto - Ven napsal:

I když to sem geograficky úplně nepatří, není to zas na druhou stranu úplně mimo - strávil jsem týden u Neusiedler See v Burgenlandu a i když srovnání s Wachau není z řady důvodů moc možné, v jednom je to stejné - moře dobrého vína a spousta ochotných lidí. Tolik jen asi ve zkratce, že lze při plánování výletů vzít do úvahy i tuto oblast, je to taky "za rohem"...
m.s.
Administrátor
#3 | Zasláno: 29 Čvc 2009 12:52
Reagovat 
Ven: máš zkušenost, zda provozují i v tomto kraji něco jako Heurige? :)
ven
Anonym
#4 | Zasláno: 3 Srp 2009 20:27
Reagovat 
Jednoduchá odpověď je ano :-). Zdálo se mi, že je jich v přepočtu na metr čtvereční o něco méně než ve Wachau, ale to (pokud to je vůbec pravda) znamená jen to, že jich není "hodně", ale jen "dost". Svoji roli ale mohlo sehrát to, že ve Wachau jsem byl v květnu, kdy jich obecně je otevřených víc než v červenci, kdy jsem byl v Burgenlandu. (Navíc nám od předloňské návštěvy Wachau přibylo druhé dítě a to starší už má teď zas trochu jiné představy o zábavném odpoledni, než sedět v kočárku a čekat až si tatínek projede vinný lístek odshora dolů, což se ještě před dvěma lety dalo :-) - takže jsem zdaleka ochutnávací příležitosti nevyužil na maximum).
Jinak u těch Heurige - nejlepší přehled dávají weby jednotlivých obcí, kde je zpravidla aktuální seznam. Jinak Burgenland se dělí ještě na několik podoblastí, já jsem jakž takž poznal tu Neusiedler See. Kromě heurige a kvanta vinařů, kde si lze dohodnout návštěvu jsou tu i zajímavé vinotéky (hlavně v Golsu a Neusiedlu jsou opravdu velké, s cenami stejnými jako u vinařů a poměrně dobrou možností ochutnávek).
Jet tam sám se ženou nebo s kamarády, zřídil bych si někde základnu a pak jen jezdil na kole a pil (a pak to objel autem a narval do něj nákupy :-)). Anebo kočoval kolem jezera. Příroda tu není tak prvoplánově hezká jako ve Wachau, je to přece jen placka a uprostřed jezero (mluvím o té části, kde jsme byli my), ale má rozhodně své kouzlo. A na tom kole se člověk nenadře :-).
Spaní pod stanem můžou zkomplikovat komáři, kteří jsou ale obecně těžko odhadnutelní - někde jsou jich mraky celý den, jinde nejsou vůbec, jinde jsou "jak kdy". Ale kupodivu nebyl to vlastně žádný problém, jak jsem si po vystoupení z auta v první chvíli myslel (ale my jsme ve stanu nespali, ale vy jak jsem z článku pochopil v Wachau jo, proto to sem píšu).
Odrůdová skladba je tu poměrně pestrá u bílých převládá Vlašák a Chardonnay, na třetím místě už ale s dostuem asi tak nějak na stejno RB, RŠ a Sauvignon. U červených tradiční Zw, Sv a Fr doplňují CS, Merlot a trochu RM. A pecka jsou samozřejmě sladké bobulové a cibébové výběry. Já abych si to zjednodušil jsem se (tentokrát) soustředil hlavně na vavřince a frankovky a je skutečně neuvěřitelné, co takový vavřinec umí být za víno. Najednou člověk nijak nepochybuje, že je skutečně geneticky příbuzný s burgundskými odrůdami.
Tak asi tolik, abych zas moc nekecal. Když tak se ptej, je to teda potřeba brát jako subjektivní dojmy, ale rád se o ně podělím.
m.s.
Administrátor
#5 | Zasláno: 4 Srp 2009 08:18
Reagovat 
super! diky moc za informace, az je mi lito ze to uz letos asi nestihnu :o)

jak pises - zridit zakladnu a courat na kole, poznavat okoli a vinare - presne nas styl, pred odjezdem domu pak autem vyzvednu objevy...

kdyz te jeste neco napadne, treba tipy na konkretni vinare a jejich vina, zajimave odkazy - klidne se rozepis :) urcite budu vdecny nejen ja.

zacina tam 'sezona' jako ve wachau prvniho kvetka? da se tam turisticky vyrazit uz nekdy brzo z jara? (duben-kveten) nebo je lepsi az ty prazdniny?

m.
ven
Anonym
#6 | Zasláno: 12 Srp 2009 21:14
Reagovat 
S tou sezónou bych to viděl podobně. Obecně má řada Heurige otevřeno víceméně celoročně, návštěvu si člověk taky jistě může domluvit kdykoli, vinotéky jedou pořád, takže z tohoto pohledu by duben asi být problém neměl. Ale jinak bych řekl, že nejvíc to tam skutečně žije od května do září. Ale v hodně obcích slaví Martina (Martiniloben), takže ani listopad nemusí být marný.
Jinak z těch větších vinařství bych za sebe dal tip na Judith Beck, Hans und Annita Nittnaus, Gernot Heinrich (všichni tři Gols), z těch menších mě učaroval Josef Süss (podle mě co do kvality vín nejlepší Heuige v Neusiedlu).
Pokud jde ale o ty tipy - osvědčil se mi průvodce Falstaff (http://www.falstaff.at/news-service/news-lesen/article/230/der-falstaff.html). Kromě toho, že jsou tam vybraní zajímaví vinaři a kontakty na ně jsou tam i degustační poznámky a body k jejich nejzajímavějším vínům. Jak už to tak bývá s tím hodnocením nakonec souhlasím tu více, tu méně - ale když člověk přijede někam, kde nikdy nebyl a kolem je sto vinařů, jako pomůcka pro začátek to poslouží. S poštovným to k nám vyjde na 25 eur, což není málo, ale zase to pokrývá komplet Rakousko i jižní Tyrolsko.
Anonym
#7 | Zasláno: 11 Zář 2009 22:02
Reagovat 
Vcera jsme meli Burgenland ve sklepe v podani Schlosshalbturn. Musim rici, ze jejich Pinotu bych vzal karton. Jestli se bude domlouvat vice lidi, ze pojede, tak bych poprosil tez zaspamovat. Diky JindraVolny@seznam.cz
 
Vaše reakce:   Tučné  Kurzíva  Odkaz na obrázek  URL odkaz 


Ochrana proti spamu. Vepište prosím číslo dvacettři:
» Uživatelské jméno  » Heslo 
Můžete použít jen přezdívku bez hesla, pokud neexistuje registrovaný člen s uvedeným jménem. Případně můžete nechat obě pole prázdná. Pokud jste registrovaný uživatel diskusního fóra, můžete se z této stránky pouze přihlásit bez zaslání příspěvku, nebo se přihlásit a současně zaslat příspěvek.
 

Vinný pavouk | martin zavinac vinnypavouk tecka cz| Diskuzní fórum používá systém miniBB®