ona 'podivná' formulace nejspíše znamená, že do vína byla v průběhu výroby nebo později přidána voda, což je podle zákonů zakázáno. dá se sice říci, že objemově je sice ve víně převážně voda, ovšem složená z minerálních, extraktních a dalších látek - takže to není voda, ale hroznová šťáva? :) nejsem chemik ani tomu příliš nerozumím...
...ale podle odborníků se detekce přidané vody provádí: "...speciální metodou SNIF-NMR = Site-specific Natural Isotope Fractination (přirozená frakcionace izotopů) pomocí NMR (nukleárně-magnetické rezonance). Tato metoda, založená na detekci deuteria (izotopu vodíku) na různých místech v molekule, byla vyvinuta výzkumným týmem profesora Gerarda Martina na univerzitě v Nantes a následně patentována. Metoda byla v roce 1987 přijata organizací OIV (Organisation Internationale de la Vigne eet du Vin) a v roce 1990 Evropskou komisí. Je také oficiální metodou organizace AOAC (Association of Official Analytical Chemists Internation) v Severní Americe."
takže ta 'vinná voda' je molekulárně asi rozdílná od čisté vody...
m.s. |