Vinnýpavoukcz
 
 | Registrace | Reagovat | Hledat | Statistika | RSS posledních 15 příspěvků    BLOG Vinný pavouk

Obecně vinná diskuze Vinný pavouk - Diskuzní fórum » Obecně vinná diskuze » pančování vína

pančování vína

 
Tom
Člen
#1 | Zasláno: 5 Led 2009 14:32
Reagovat 
Narazil jsem na wine.cz na článek (http://www.wine.cz/index.php?detail=519&sekce=3-1) o objevu ředěného vína, kde je pro mne podivná formulace "...SZPI odhalila v obchodech Kaufland víno, v němž bylo až 52 procent vody". Však ve víně je objemově převážně voda, jak myslíte, že se dá zjistit voda "dolitá", a to přesně 52%? Nějak si to neumím vysvětlit a budu rád za vaše názory.
m.s.
Administrátor
#2 | Zasláno: 5 Led 2009 20:04
Reagovat 
ona 'podivná' formulace nejspíše znamená, že do vína byla v průběhu výroby nebo později přidána voda, což je podle zákonů zakázáno. dá se sice říci, že objemově je sice ve víně převážně voda, ovšem složená z minerálních, extraktních a dalších látek - takže to není voda, ale hroznová šťáva? :) nejsem chemik ani tomu příliš nerozumím...

...ale podle odborníků se detekce přidané vody provádí:
"...speciální metodou SNIF-NMR = Site-specific Natural Isotope Fractination (přirozená frakcionace izotopů) pomocí NMR (nukleárně-magnetické rezonance). Tato metoda, založená na detekci deuteria (izotopu vodíku) na různých místech v molekule, byla vyvinuta výzkumným týmem profesora Gerarda Martina na univerzitě v Nantes a následně patentována. Metoda byla v roce 1987 přijata organizací OIV (Organisation Internationale de la Vigne eet du Vin) a v roce 1990 Evropskou komisí. Je také oficiální metodou organizace AOAC (Association of Official Analytical Chemists Internation) v Severní Americe."

takže ta 'vinná voda' je molekulárně asi rozdílná od čisté vody...

m.s.
Tom
Člen
#3 | Zasláno: 5 Led 2009 20:35
Reagovat 
Díky moc! Též nejsem chemik, tak mi občas vyvstávají takovéto, pro někoho třebas hloupé, otázky. Prostě jsem nevěděl, jak se rozpozná voda "hroznová šťáva" od vody "dolité". Jsou chytří v tom výzkumném týmu :) Tom
Tom
Člen
#4 | Zasláno: 6 Led 2009 14:24
Reagovat 
Dnes mne napadla jedna věc, která dá se říci s pančováním trošku souvisí. Četl jsem kdysi o pivu v prášku. Neslyšeli jste někdy někdo o snaze vyrobit "víno" z prášku? Různé výzkumné týmy chemiků by to zřejmě zvládli, tedy aby aspoň takovéto "víno instant" bylo chuťově podobné. Nezaznamenali jste to někdy?
Uznávám, představa je to dosti odporná :)
 
Vaše reakce:   Tučné  Kurzíva  Odkaz na obrázek  URL odkaz 


Ochrana proti spamu. Vepište prosím číslo dvacettři:
» Uživatelské jméno  » Heslo 
Můžete použít jen přezdívku bez hesla, pokud neexistuje registrovaný člen s uvedeným jménem. Případně můžete nechat obě pole prázdná. Pokud jste registrovaný uživatel diskusního fóra, můžete se z této stránky pouze přihlásit bez zaslání příspěvku, nebo se přihlásit a současně zaslat příspěvek.
 

Vinný pavouk | martin zavinac vinnypavouk tecka cz| Diskuzní fórum používá systém miniBB®