Pizza je u nás doma oblíbená večerní záležitost, navíc podle druhu zvolené oblohy se dají vymýšlet nejrůznější podoby párování s vínem... Proto se mi osvědčilo vždy jednou za čas udělat větší množství těsta a předpéct si jich několik do mražáku, kde jsou připraveny k rychlému rozpečení :)
Základní těsto je vlastně úplně jednoduchá věc - alespoň jak jsem si zvyknul ho dělat já :)
z rozdrobené kostky droždí, lžičky cukru a ohřáté vody si v hrnečku udělám kvásek. hrnecek vmíchám do půlkila prosáté hladké mouky, přidám asi dvě lžičky soli a vypracuji tak akorát vláčné nelepivé těsto. používám ruční elektrický hnětač, nechápu kde moje babička brala sílu a výdrž na hnětení pomocí vařečky :~) postupně je podle potřeby nutné přidávat vlažnou vodu nebo naopak mouku, podle toho jak si těsto 'samo řekne'...
z hotového těsta udělám bochan, v míse lehce zapráším moukou, přikryji a nechám kynout. po hodině znovu prohnětu (teď už rukama) a nechám znovu kynout. Podle toho kolik mám času to klidně nechám tímto způsobem překynout dvakrát až třikrát. Pak přichází vlastně u pizzy ta nejdůležitější část, která asi vyžaduje získat určité nouhau - vypracovat tenkou rovnoměrnou placku. správný by se měla placka vypracovat/vytahat pouze ručně, bez pomoci válečku (já si ale někdy pomůžu rozválet základní tvar pomocí topbordó lahve a teprve pak pomocí prstů vytahuji placku) okraje nechám trošku vyšší.
placku lehce postříkám olivovým olejem (mám teď rozprašovač, ale dá se taky opatrně potřít), rozetřu rajčatové pyré nebo protlak (v nejvyšší nouzi se snad vyjímečně nic nestane když pomůže věčný všudypřítomný přítel kečup hehe :) ) a oregáno. další volba záleží na vybraném víně a chuti :)
k tramínům u nás máme rádi hawai kombinaci sýr/šunka/ananas. k ovocným červeným vínům volíme sýrové variace, kde nesmí nikdy chybět aromatické sýry jako niva, hermelín, parmazán. takovou jakou's univerzální oblohou pro mě je sýr/šunka/slanina/cibule... 
dobu pečení je potřeba tak nějak vychytat podle své trouby, každopádně platí co největší teplota a prudce. naše plynová trouba zvládne 230-260stC a dávám ji na to většinou tak 12-15minut (bude taky záležet na tom, jak se naučíte dělat tenké těsto) - pokud plánuji zamražení, stačí běžně 10minut v troubě.
Jakou oblohu na pizzu máte rádi? a s jakým vínem? Děláte doma pizzu a když ano, jaký je Váš recept? :)