Vinnýpavoukcz
 
 | Registrace | Reagovat | Hledat | Statistika | RSS posledních 15 příspěvků    BLOG Vinný pavouk

Obecně vinná diskuze Vinný pavouk - Diskuzní fórum » Obecně vinná diskuze » Víno z Tokaje

Víno z Tokaje

 
sasa
Anonym
#1 | Zasláno: 20 Říj 2009 09:19
Reagovat 
Ahoj,
měl jem možnost ochutnat víno z Tokaje od několika výrobců a musím přiznat že jsem byl trohu zklamán.Pamatuji si Tokaj z 80let a s tím co se dnes dá koupit jako "Tokajské" se to nedá srovnat.Tenkrát to byl pojem,dnes se to konzumák.Dejte echo jak vy?
m.s.
Administrátor
#2 | Zasláno: 20 Říj 2009 09:53
Reagovat 
Nedokáži teda samozřejmě posoudit co konkrétně jsi měl možnost porovnat a navíc víno z Tokaje oproti jiným mám ve skleničce spíše příležitostně, ale asi bych si netroufnul to takto paušalizovat :) Taky je pravda, že nejčastěji mám zkušenost spíše pouze s Aszu a výlet do Maďarska si teprve plánuji na budoucnost...
Jestli máš poznámky, která vína/výrobci tě zklamali a proč, či co jsi čekal?
Pokud jde třeba o nákup v marketu, pak je asi jasné, že obsah lahve a kvalita bude různá a chce to dost dobrodružství a hledání, než si člověk najde to svoje :o) Spíše jen pro úplnost dodám, že region Tokaj nedává jen sladké sirupovité Aszu, se kterými je Tokajsko spíše spojeno a které taky pochopitelně ani v marketu nikdy nebudou za 100kč.
sasa
Anonym
#3 | Zasláno: 20 Říj 2009 10:12
Reagovat 
Já tam jel za tichým vínem a k Tokaji jsem se dostal náhodou,ale nakonec jsem tam zůstal necelé 3 týdny a dostal jsem se k pěkným kouskům(jen podotýkám že žádné víno nebylo marketové) a spektrum bylo hodně široké-od roku 2001-2005 od různých výrobců při průměrné ceně za 0,5L 250Kč.Ochutnali jsme jak polosladké,tak sladké ale především sladké(starší ročníky 2001-2003) bylo to co mě téměř od zádného výrobce "nesedlo".Nenadchla me jejich zvláštní a nepřímná dochuť,která mě provázela vždy celým večerem.
m.s.
Administrátor
#4 | Zasláno: 20 Říj 2009 10:29
Reagovat 
je pravda, že oxidativně působící tóny v botrytických tokajských Aszu asi nesednou každému a rozhodně to nebude pití na celý večer, ale IMHO se od 80tých let v tomto příliš nezměnilo. Spíše bych řekl, že zaváděním moderních technologií a nahrazováním tradičních soudků nerezovými tanky právě naopak, tedy snad většinově přístupnější.
já bych na celovečerní pití hledal asi spíše dosucha udělané podoby odrůdy Furmint (která po napadení botrytidou je pak hlavní částí tokajských Aszu výběrů)... ale výlet do maďarska mě teprve čeká... (proto rád přivítám jakékoliv konkrétní rady a tipy :-)
m.s.
Administrátor
#5 | Zasláno: 20 Říj 2009 10:30
Reagovat 
sasa: Já tam jel za tichým vínem a k Tokaji jsem se dostal náhodou: přiznám se, že této větě úplně přesně nerozumím...
sasa
Anonym
#6 | Zasláno: 20 Říj 2009 11:05
Reagovat 
Chtěl jsem tím jenom oddělit to že jsme tam nejel za viny z Tokaje.Ale chtěl jse ochutnat "jenom" vína které mi byli znamím (žijícím v Maďarsku doporučeny).
Jinak souhlasím s tím že jsme byli v mladých vinařstvých které se oháněli staletou tradicí ale asi to u spousty bylo tak:že děda založil ale dělal jen pro sebe,tatík pokračoval a synáček se z toho snažil vytěžit.Byl jsem v Maďarsku 7 týdnů a projel ho od Balatonu po Ukrajinsko-rumunskou hranici a nejvíce se mi zamlovali vína právě z tohoto kousku Maďarska.
m.s.
Administrátor
#7 | Zasláno: 20 Říj 2009 11:44
Reagovat 
...a ta Tokajská co jsi zkoušel nebyla tichá vína? ;)
sasa
Anonym
#8 | Zasláno: 20 Říj 2009 11:54
Reagovat 
právě že ano,ale jak rikam původně jsem tam jel zkusit vse jen ne TOKAJ,ale nenapsal jsme to dobře.OK:-)
m.s.
Administrátor
#9 | Zasláno: 20 Říj 2009 13:20
Reagovat 
jasne, rozumim :o)
a mohl bych pripadne poprosit o nejake konkretni zkusenosti, doporuceni vin a vinaru a tak z putovani po Madarsku? klidne postupne, jak si na co vzpomenes :o)
a co jazykova bariera? to musi byt jako kdyz se mluvi s madarem, ne? hehe :~)
sasa
Anonym
#10 | Zasláno: 20 Říj 2009 20:10
Reagovat 
ok,zitra poslu co me napadne.
Jinak pokud umíš německy tak dostatečný:-)Já s angličtinou docela porod-temer nikdo anglicky neumi.Nemecky se da ve vetsich mestech domluvit a bossove firem nemecky taky docela vali.
sasa
Anonym
#11 | Zasláno: 5 Lis 2009 08:57
Reagovat 
Ahoj.
trochu pode ale prece.Docela mi sedla vína od János Pince,Villányi a Zwack(firma s obrovskou nabídkou vín,zajímavých a netradičních destilátů).
m.s.
Administrátor
#12 | Zasláno: 5 Lis 2009 11:04
Reagovat 
nikdy neni pozde :o) zajimave tipy a informace jsou stale potreba! :~)
sasa
Anonym
#13 | Zasláno: 11 Lis 2009 08:54
Reagovat 
Ahoj,
jeste stoji za navstevu nebo prechutnání víno z kraje Villany.
http://maps.google.cz/maps?source=ig&hl=cs&rlz=1G1GGLQ_CSCZ309&=&q=Vill%C3%A1ny%20&lr =&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wl
Urcite stoji za to a navic pomer kvalita/cena je velice prijatelný.
saša
Anonym
#14 | Zasláno: 28 Lis 2009 10:56
Reagovat 
Ahoj,tak jsem se rozhodl a přijal jsem pozvání do Maďarského vinařství na degustaci.Jakmile dorazím budu vás informovat a pokud se povede tak něco přivezu.
Admin. jak budeš mít cestu na jih moravy tak se ozvy,ochutnáme ve sklípku nějakou tu dobrotu.
Saša
m.s.
Administrátor
#15 | Zasláno: 30 Lis 2009 09:25
Reagovat 
a copak že to je za vinařství? určitě nezapomeň poreferovat :o)
saša
Anonym
#16 | Zasláno: 1 Pro 2009 13:57
Reagovat 
Ahoj,
tohle vinařství v Maďarsku se chystáme v dohledné době navštívit http://www.villanyibatthyanypince.hu/
m.s.
Administrátor
#17 | Zasláno: 1 Pro 2009 14:38
Reagovat 
tak to se tesim na informace a zkusenosti jake privezes. tu oblast vlastne vubec neznam... ale kdyz ted koukam na aktualni kurz, tak asi pristi rok uz madarsko vyrazim omrknout :)
saša
Anonym
#18 | Zasláno: 1 Pro 2009 14:45
Reagovat 
to muzu jenom doporučit.Dá se tam vyjet s par korunama v kapse,je tam v obchode stejne draho jako u nas a spat se tam da od 330kč na noc-teda pokud je to treba,protoze vzhledem k teplote pres leto je to lepsi pod sirakem.V hotelych maji klimatizace ale ty v tom horku nestihaji.Me se nejvic libilo od Budapešti na vychod a i historie stoji za zmineni.
 
Vaše reakce:   Tučné  Kurzíva  Odkaz na obrázek  URL odkaz 


Ochrana proti spamu. Vepište prosím číslo dvacettři:
» Uživatelské jméno  » Heslo 
Můžete použít jen přezdívku bez hesla, pokud neexistuje registrovaný člen s uvedeným jménem. Případně můžete nechat obě pole prázdná. Pokud jste registrovaný uživatel diskusního fóra, můžete se z této stránky pouze přihlásit bez zaslání příspěvku, nebo se přihlásit a současně zaslat příspěvek.
 

Vinný pavouk | martin zavinac vinnypavouk tecka cz| Diskuzní fórum používá systém miniBB®